Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) presenteert om 13.30 uur haar nieuwe zorgplannen. 

Schippers zag eind vorige jaar haar wetsvoorstel voor de inperking van de vrije artsenkeuze zag sneuvelen in de Eerste Kamer, sindsdien heeft zij gewerkt aan een alternatief plan.

Donderdagavond bevestigden bronnen, na berichtgeving van RTL Nieuws, aan NU.nl dat Schippers met een pakket aan maatregelen komt dat een wetswijziging overbodig maakt.

Zo krijgen mensen straks een korting op het eigen risico als ze naar een zorgaanbieder gaan die een contract heeft met de verzekeraar waar die persoon een polis heeft.

Vrije artsenkeuze

In het oude wetsvoorstel was het de bedoeling dat met een budgetpolis de vrije artsenkeuze beperkt zou worden. Verzekeraars zouden daarbij alleen nog gecontracteerde zorgaanbieders vergoeden.

Tegenstanders vonden dat de zorgverzekeraars te veel macht zouden krijgen. De verzekeraar zou bepalen welke arts een patiënt moet bezoeken. Deze inperking van de vrije artsenkeuze zou ingaan tegen het fundamentele recht van de mens om zelf te bepalen door wie en hoe hij zijn lichaam laat behandelen.

In de Tweede Kamer stemden naast coalitiepartijen VVD en PvdA ook de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP voor het wetsvoorstel.

Die combinatie had met regeringspartijen VVD en PvdA in de Eerste Kamer goed moeten zijn voor 38 van de 75 zetels, een nipte meerderheid. Daar stemden drie PvdA-senatoren echter tegen.

Welk wetsvoorstel hielden de PvdA-senatoren tegen?