Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) komt niet met een nieuw wetsvoorstel voor de inperking van de vrije artsenkeuze. Ze werkt nu aan een gewijzigd pakket maatregelen waarvoor geen wetswijziging noodzakelijk is.

Dat bevestigen bronnen aan NU.nl na berichtgeving van RTL Nieuws donderdagavond.

Over de zorgwet van Schippers viel eind december het kabinet bijna, toen de Eerste Kamer onverwacht tegen stemde. Met het nieuwe pakket wil Schippers alsnog de gewenste budgetbesparing van 1 miljard euro gaan realiseren.

Zo krijgen mensen straks een korting op het eigen risico als ze naar een zorgaanbieder gaan die een contract heeft met de verzekeraar waar die persoon een polis heeft. 

Een woordvoerder laat weten: "Het pakket is nog niet af. Daar wordt nu hard aan gewerkt en we proberen het zo snel mogelijk naar de Kamer te sturen."

'Omweg'

GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet heeft de minister gevraagd om uiterlijk dinsdagmiddag met een reactie te komen op de berichtgeving. Ook wil ze een debat met Schippers in de Kamer.

Volgens Ellemeet lijkt het kabinet "nu via een omweg toch de vrije artsenkeuze te beperken". Dat geldt volgens haar vooral voor lage inkomens.

"De macht van zorgverzekeraars lijkt nauwelijks beperkt te worden en de kwaliteit van zorg krijg geen prioriteit.", aldus de GroenLinks'er. "Als Schippers vasthoudt aan haar voornemen om een miljard op de zorg te bezuinigen, is dit nog maar de helft van haar plannen."

'Wantrouig'

Arie Slob van de ChristenUnie, die als lid van de 'constructieve oppositie' niet in het plan gekend zegt te zijn, is een beetje ''wantrouwig'' door de ''route'' die Schippers nu lijkt te kiezen. Hij wil echter eerst het totale pakket afwachten.

De SP'ers Renske Leijten en Henk van Gerven twitterden hun twijfels over het plan voor korting op het eigen risico. ''Vrije artsenkeuze lijkt gered. Maar helaas nog steeds financiële dwang voor patiënt. (Hoezo vrije keuze?)'', aldus Leijten.

Vrije artsenkeuze

In het oude wetsvoorstel was het de bedoeling dat met een budgetpolis de vrije artsenkeuze beperkt zou worden. Verzekeraars zouden daarbij alleen nog gecontracteerde zorgaanbieders vergoeden.

Tegenstanders vonden dat de zorgverzekeraars te veel macht zouden krijgen. De verzekeraar zou bepalen welke arts een patiënt moet bezoeken. Deze inperking van de vrije artsenkeuze zou ingaan tegen het fundamentele recht van de mens om zelf te bepalen door wie en hoe hij zijn lichaam laat behandelen.

In de Tweede Kamer stemden naast coalitiepartijen VVD en PvdA ook de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP voor het wetsvoorstel. Die combinatie had met regeringspartijen VVD en PvdA in de Eerste Kamer goed moeten zijn voor 38 van de 75 zetels, een nipte meerderheid. Daar stemden drie PvdA-senatoren echter tegen.

Welk wetsvoorstel hielden de PvdA-senatoren tegen?