De executie van de Jordaanse piloot maakt de Nederlandse krijgsmacht nog meer gecommiteerd in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS). Dat zei Commandant der Strijdkrachten (CdS) generaal Tom Middendorp donderdag.

"De verbranding van de Jordaanse vlieger is een bevestiging van de gruweldaden waar IS(IS) toe in staat is," aldus Middendorp. "Wij kunnen onze ogen niet sluiten voor wat hier gebeurt. Daar zullen wij onze ogen niet voor sluiten."

Deze week publiceerde de terreurgroep een video waarin te zien is dat de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh levend wordt verbrand.

De "gruwelijke verbranding" van de piloot heeft volgens de generaal "impact" gehad. Het incident heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse krijgsmacht net als de Jordaanse extra gemotiveerd is voor de internationale strijd tegen IS. 

"De beelden hebben hebben ertoe geleid dat de Nederlandse krijgsmacht de eigen missie heeft geëvalueerd. Er is daarbij opnieuw gekeken naar de hoogte van aanvliegroutes, maar er is vooralsnog geen reden de procedures aan te scherpen", zegt Middendorp.

Video: ‘Situatie piloten geëvalueerd, maar risico’s niet uit te sluiten’

Voorbereid

De generaal vertrouwt op de professionaliteit van de Nederlandse piloten en wijst erop dat de vliegers getraind worden om dit soort situaties te vermijden. Bovendien heeft Nederland ruime ervaring met vliegen boven vijandelijk gebied, door de missies in Afghanistan.

Volledige veiligheidsgaranties zijn voor militairen nooit te geven, zei Middendorp. Mocht een Nederlandse vlieger onverhoopt in dezelfde situatie komen als de Jordaanse piloot, dan kan hij zelf maatregelen treffen. Daarbij bestaat de ruimte om zelf voortijdig een eind aan het leven te maken, voordat de militair in vijandelijke handen valt.

Geweervuur

Zes F-16's opereren vanaf een basis in Jordanië tegen IS. Ze hebben 499 missies uitgevoerd en 300 keer hun wapens ingezet.

Middendorp vertelde ook dat de Nederlandse F-16's in Irak "een enkele keer" zijn getroffen door klein kaliber geweervuur. Een woordvoerder van Defensie bevestigde berichtgeving van de NOS hierover.

Het gebeurde vermoedelijk toen het boordkanon van het gevechtsvliegtuig werd ingezet. Het vliegtuig vloog toen lager. De F-16 kon gewoon doorvliegen nadat het toestel getroffen was. Het had ook geen gevolgen voor de missie.

Te laat

Wanneer een piloot in de problemen komt, heeft de internationale coalitie een zogenoemd search- and rescueteam paraat staan om de vlieger te hulp te schieten.

Voor de Jordaanse piloot kwam die hulp te laat. "Hij had de pech in vijandelijk terrein te zijn neergestort." Berichten dat coalitiepartner Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zich heeft teruggetrokken, omdat het ontevreden is over de zoek- en reddingscapaciteiten, kon Middendorp niet bevestigen.

De Nederlandse krijgsmacht is tevreden met de reddingscapaciteiten van de internationale coalitie, aldus de generaal.