De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie actiever gaat optreden tegen ongewenste praktijken rond draagmoederschap, zoals uitbuiting van vrouwen en handel in kinderen.

Dat blijkt donderdag tijdens een debat in de Kamer.

Het probleem is alleen dat niemand weet hoe vaak draagmoederschap voorkomt en hoe vaak het mis gaat. In Nederland mogen vrouwen een kind baren voor iemand anders, maar het is verboden om dat voor geld te doen. Die bepaling lijkt eenvoudig, maar zowel de Kamer als Teeven worstelt met de kwestie.

Want mogen Nederlandse wensouders dan wel naar het buitenland reizen om daar een vrouw hun kind te laten baren voor veel geld? En als zij een Nederlandse draagmoeder regelen en betalen, bij welk bedrag is dan sprake van een dekking van de kosten of van winst?

Juist vanwege de vele juridische en ethische haken en ogen is vorig jaar een staatscommissie ingesteld. Die komt volgend jaar met haar bevindingen. Maar de Kamer vindt dat Teeven kwalijke zaken nu goed moet aanpakken, zoals vrouwen in Nederland die zich via internet aanbieden om een baby te baren voor veel geld.

Teeven zei dat vervolging wel mogelijk is, maar dat de bewijsvoering juridisch lastig is. Pas na het rapport wil hij aan mogelijke nieuwe maatregelen denken.

Wel is hij bereid de voorlichting op de site van de rijksoverheid aan te passen. De Kamer vindt dat de informatie hierop te weinig ontmoedigend is voor mensen die willen uitwijken naar landen waar ze een kind kunnen 'kopen'.