Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken geeft toe dat hij in de Eerste Kamer niet de juiste functies heeft genoemd waarvan de inkomens dit jaar al zouden worden verlaagd.

Dat zegt Plasterk donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer, nadat de oppositie hem hard had aangevallen op de onduidelijkheid rond de nieuwe wet.

De wet regelt dat de topinkomens in de (semi-)overheid verder worden verlaagd naar 178.000 euro. De wet werd eind vorig jaar op het nippertje aangenomen, maar kan dit jaar nog niet worden ingevoerd in de zorgsector, bij woningcorporaties en bij universiteiten.

Plasterk had in de Senaat echter gezegd dat een nieuwe directeur van een universiteit en een zorginstelling er wel onder zou vallen. Deze toelichting ''was te compact en niet zoals die zou moeten zijn'', zegt de minister. 

Verkeerde been

Deze gedeeltelijke vertraging werd een dag na het besluit van de Senaat bekendgemaakt door de VVD-ministers Stef Blok (Wonen) en Edith Schippers (Volksgezondheid).

''Er is fout op fout gestapeld. De Eerste en Tweede Kamer zijn op het verkeerde been gezet over de uitvoering'', foetert D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw.

De SP, D66 en GroenLinks willen van Plasterk weten waarom hij het parlement niet had ingelicht over problemen met de uitvoering. ''Het kabinet moet de Kamers actief informeren'', aldus Schouw.

Gedrang

De bewindsman spreekt de beschuldiging tegen dat hij de Eerste Kamer "niet adequaat" heeft geïnformeerd. Plasterk wist begin december dat de uitvoering van de wet in het gedrang zou komen als de Eerste Kamer die toch nog voor 1 januari zou aannemen. Hij had er een hard hoofd in dat dit nog zou lukken, zegt hij donderdag.

Maar hij en de coalitie zijn er juist blij mee dat de wet toch is ingegaan, omdat veel andere topbestuurders al lagere salarissen krijgen. Dit zou anders ook pas in 2016 gebeuren.

Vaag

De minister benadrukt dat hij de Eerste Kamer op 15 december nog een brief stuurde waarin stond dat er mogelijk uitzonderingen zouden zijn bij de invoering van de maatregel.

Maar de oppositiepartijen vonden de zinsnede hierover veel te vaag. En het was in hun ogen toch ook niet voor niets dat iedereen verrast was door de melding van de VVD-ministers Stef Blok (Wonen) en Edith Schippers (Volksgezondheid) over de vertraging in hun sector.

De oppositiepartijen zijn nog lang niet tevreden. De Tweede Kamer praat op hun verzoek later verder over de kwestie.