Op verzoek van het kabinet wordt onderzocht of de veiligheidsdiensten die zich in Nederland bezighouden met de bestrijding van terrorisme, versterkt moeten worden.

Dat staat in een brief die het kabinet donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet heeft onder meer de geheime diensten AIVD en MIVD, politie, marechaussee en justitie gevraagd om te kijken of ze bij het voortduren van de huidige dreiging, versterkt moeten worden.

Volgens het kabinet zelf tonen de aanslagen in Brussel en Parijs en de arrestaties in Verviers en de aanhoudende aantallen vertrekkende en terugkerende Nederlandse jihadgangers aan, dat de terroristische dreiging ''langdurig van aard is''.

Uitgebreid

Mocht blijken dat de capaciteit in de toekomst verder moet worden uitgebreid, dan kan de financiering daarvan geen belemmering zijn, benadrukt de regering. ''Gezien het verwachte, langdurige karakter van het huidige dreigingsbeeld, stelt het kabinet logischerwijs de vraag of de inzet van de diensten en andere partners op termijn vol te houden is.''

Nu zijn de diensten in staat om te doen wat zij redelijkerwijs moeten doen voor het aanpakken van de terroristische dreiging, stelt het kabinet. ''Er bestaat een reële kans op een aanslag in Nederland, maar hiervoor zijn nog geen concrete aanwijzingen.''

Debat

De Tweede Kamer debatteert volgende week met premier Mark Rutte en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over extra maatregelen tegen terreurdreiging.  Dat is donderdag besloten op verzoek van D66-leider Alexander Pechtold. 

Het kabinet is onder meer van plan marechaussees te gaan inzetten bij beveiliging van objecten met veel risico's. Zij kunnen taken overnemen van agenten die nu bijvoorbeeld joodse instellingen bewaken. Woensdagavond lekte dit voornemen al uit.

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie vindt het goed dat de marechaussee op korte termijn beveiligingstaken overneemt van de politie. Volgens de hoogste politiebaas kunnen de politieagenten zich daardoor meer richten op hun gewone taken.

Capaciteit

De bewaking van bijvoorbeeld joodse instellingen door agenten, vanwege terreurdreiging, vergt veel capaciteit. Bouman spreekt van een ''substantiële ontlasting'' als de marechaussee een deel van dat werk overneemt.

''Wij horen in de wijk actief te zijn en willen voortdurend met de bevolking in contact blijven staan om hulp te bieden waar en wanneer dat nodig is. Dat vergt onze volle aandacht en inzet, zeker in tijden waarin spanningen binnen onze samenleving toenemen.''

Op 'straat' blijft de politie volgens de korpschef onverminderd zichtbaar. De politie blijft bijvoorbeeld extra aanwezig op de stations in de vier grote steden.

Eerder uitten fractieleiders van de oppositie zorgen over de beveiliging. Zij vroegen zich af of er wel genoeg geld en mankracht is bij de veiligheidsdiensten. Het kabinet herhaalt in zijn brief dat financiering nooit een belemmering kan zijn. Als er meer geld nodig is, komt dat er, heeft Rutte al verzekerd.