Het kabinet gaat de inzet van de marechaussee vergroten vanwege de terreurdreiging. 

Dat meldt RTL Nieuws woensdag, op basis van een kabinetsbrief die donderdag naar de Kamer gestuurd zal worden.

De marechaussee zou vaker worden ingezet om gebouwen en objecten te bewaken. Deze taak was tot nu toe grotendeels in handen van de politie. De marechaussee kunnen tevens zwaarder worden bewapend, maar dat hangt van de situatie af.

Met het besluit wordt de werkdruk van de politie dus verminderd.

De marechaussee werd midden januari al ingezet bij de bewaking van synagoges en joodse scholen in Amsterdam, vanwege de anti-terreuractie in Verviers in België.

In de brief zou ook worden gemeld dat er onderzoek komt naar de toereikendheid van de financiële middelen van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD op de lange termijn. 

Video: Marechaussee vanaf maandag ingezet tegen terrorisme

Ongerust

In het debat van vorige week donderdag zeiden de leiders van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer al ongerust te zijn of de inlichtingendienst AIVD en de politie in deze tijd van terreurdreiging wel genoeg middelen en (gespecialiseerde) mensen hebben.

De brief van het kabinet is een reactie op deze ongerustheid. In een recent debat heeft premier Mark Rutte aangekondigd dat extra middelen ter beschikking zullen komen als dat nodig mocht zijn. Rutte moet duidelijk maken wanneer daarvan sprake is.

D66 en CDA lieten woensdagavond weten dat zij een debat met premier Rutte willen over deze maatregelen. SP, PVV, GroenLinks, ChristenUnie en SGP steunen dat verzoek.