Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft excuses gemaakt voor de onrust die is ontstaan door problemen met de uitbetaling van het persoonsgebonden budget, pgb.

Dat zei hij woensdag tijdens het Kamerdebat over de problemen rond pgb's.

Als gevolg van een systeemwijziging in de uitbetaling van het pgb heeft een groot aantal zorgverleners in januari geen geld ontvangen van de Sociale verzekeringsbank (SVB).

Van Rijn betreurt het dat door de problemen veel zorgverleners geen salaris hebben ontvangen.

Nieuw systeem

Tot eind vorig jaar betaalden de budgethouders de zorgverlener uit hun pgb. Dat systeem is aangepast om fraude tegen te gaan. Voorheen konden individuele zorgverleners hun kosten direct declareren. Dat systeem bleek erg fraudegevoelig te zijn.

Daarom regelt de SVB sinds 1 januari van dit jaar de uitbetaling van de zorgverleners. Nu wordt vooraf gecontroleerd wat er met het geld gaat gebeuren en niet meer achteraf als het al is uitgegeven.

De verandering heeft echter geleid tot grote administratieve problemen. Veel mensen hebben hierdoor hun gedeclareerde kosten nog niet ontvangen.

Kamer eist actie

De gehele Tweede Kamer is het er over eens dat de problemen zo snel mogelijk moeten worden opgelost en heeft Van Rijn opdracht gegeven in actie te komen.

Coalitiepartijen VVD en PvdA vinden dat Van Rijn een goede eerste stap heeft gezet door alle pgb-houders in staat te stellen hun kosten over januari te declareren, ook al hebben ze nog niks van de SVB gehoord of nog geen akkoord gekregen op hun papierwerk.

Tijdens het debat stelde Van Rijn dat de problemen zijn veroorzaakt door te laat opgestuurde zorgcontracten. Dit zorgde voor een "prop in het systeem", aldus de bewindsman. 

Hij beloofde dat de mensen het geld zullen ontvangen binnen vijf dagen na de declaratie. De rest krijgt zijn geld voor half februari.

Via omleidingen in het systeem wil Van Rijn het mogelijk maken de declaraties eenmalig achteraf uit te betalen. In de tussentijd wordt er gewerkt om het nieuwe systeem op orde te krijgen, zei hij tijdens het debat.

Communicatie

Naast de snelle oplossingen willen de VVD en PvdA dat de communicatie naar de gedupeerden sterk wordt verbeterd. Nu kunnen gedupeerden de SVB slecht bereiken en de website is niet op orde.

Zij willen van Van Rijn weten wat zijn plannen zijn om dat te verbeteren. Gedurende het debat maakte de SVB bekend de status van de uitbetalingen van de pgb's op de website bij te houden. Van Rijn verwelkomt het initiatief.

Volgens de oppositiepartijen is dat echter niet voldoende. Het CDA wil dat de budgethouders een voorschot krijgen voor de komende drie maanden.

Dat gaat de SP en D66 echter te ver. Zij willen tijdelijk terug naar het oude systeem, om vervolgens het nieuwe systeem, waarbij de SVB verantwoordelijk is voor de uitbetalingen, gefaseerd in te voeren.

Om nu het systeem opnieuw om te gooien is volgens Van Rijn onverstandig. Dat zou leiden tot nog meer uitstel van betalingen en dat is niet in het belang van de pgb'ers, aldus de bewindsman.

Tien dagen

Eerder zei de staatssecretaris dat de problemen over tien dagen opgelost moeten zijn. Maar hij begrijpt dat mensen met een pgb nu zeggen: eerst zien dan geloven.

Ook de Kamer volgt de ontwikkelingen op de voet. "Als het over tien dagen niet is geregeld dan staan we hier weer", aldus Carla Dik (ChristenUnie).