FARC-guerrillalid Tanja Nijmeijer nodigt Tweede Kamerleden uit voor een bezoek aan Cuba. Zei wil de Nederlandse politici voorlichten over de stand van zaken rond de vredesonderhandelingen met de regering van Colombia.

Dat stelt Nijmeijer woensdag in een interview met de website The Post Online.

"Als politieke partijen in Nederland en Europa het vredesproces van dichtbij willen leren kennen, zijn ze van harte uitgenodigd hier in Havana", stelt de Nederlandse  verzetsstrijdster.

Sinds najaar 2012 overleggen de linkse guerrilla met de Colombiaanse regering in Cuba om een einde maken aan de vijftigjarige oorlog, een van de langdurigste conflicten ter wereld. In de strijd zijn naar schatting 200.000 mensen omgekomen.

Actievere rol

"Ik zou het leuk vinden als Nederland een actievere rol speelt", legt Nijmeijer in het interview uit. Momenteel kan dat niet want Nederland zit in de Europese Unie en daar staat de FARC op de lijst van terroristische organisaties.  Wat het FARC-lid betreft komt daar echter verandering in.

"Ook in een post-conflict kan Nederland een belangrijke rol spelen. Voor ons als organisatie is dat heel erg belangrijk. Als het vredesproces is afgelopen en het moeilijke begint, namelijk de implementering, vind ik belangrijk dat de internationale gemeenschap weet waar het om gaat."

Zwarte lijst

De Europese fractie van de VVD en de Kamerfractie van de SP hebben wel oren naar het aanbod. Europees VVD’er Hans van Baalen  erkent dat de vermelding van FARC op de zwarte lijst zaken compliceert. "Maar voor mij is veel belangrijker: welke toegevoegde waarde kunnen Nederlandse politici, anders dan minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders spelen? Als er een definitief vredesakkoord tussen de regering van Colombia aan de ene kant en FARC aan de andere kant is, dan ligt dat anders."

Ook SP-coryfee Harry van Bommel wil gaan, stelt The Post Online. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes heeft interesse, maar vindt het nog te vroeg. "De lastigste issues, vooral transitional justice, oftewel wat doen we met mensen met bloed aan hun handen, moeten nog beslecht worden. Daarnaast moeten andere paramilitaire groepen en guerrillabeweging ELB on board komen."