De Geuzenpenning gaat dit jaar naar Free Press Unlimited. Dat maakte de organisatie woensdag bekend. 

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking reikt de penning vrijdag 13 maart uit in de Grote Kerk in Vlaardingen.

Free Press Unlimited is een Nederlandse organisatie die strijdt voor persvrijheid, met name in landen die op weg zijn een democratie te worden en landen waar oorlog heerst.

''De persvrijheid staat wereldwijd onder druk. Nederland zet zich daarom onverminderd in voor de vrijheid van meningsuiting, zowel off- als online. Daarin is Free Press Unlimited een betrouwbare partner'', aldus Ploumen.

In ruim veertig landen is Free Press Unlimited actief. Zo worden lokale media ondersteund met trainingen, noodhulp, apparatuur en nieuwe technieken, met als doel te zorgen voor betere en eerlijkere berichtgeving.

Verzetsgroep

De Geuzenpenning wordt sinds 1987 toegekend aan vrijheidsstrijders en mensen die zich inzetten voor mensenrechten. De onderscheiding is vernoemd naar de verzetsgroep De Geuzen, die in mei 1940 werd opgericht.

Binnen een jaar werd de groep na verraad door de Duitsers opgerold. De basis van De Geuzen was in Vlaardingen en Schiedam, vandaar dat de penning in Vlaardingen wordt uitgereikt.

Vorig jaar ging de penning naar de Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg. De Colombiaanse politica Ingrid Betancourt (2004) en de organisatie Human Rights Watch (2007) zijn eerdere 'winnaars' van de Geuzenpenning.