Een meerderheid van de Eerste Kamer wil snel opheldering van staatssecretaris Fred Teeven over de bezuiniging die hij wil doorvoeren op de rechtsbijstand.

Teeven negeert hiermee de wens van de Senaat, die vorige maand de bezuiniging van 85 miljoen euro verwierp.

De staatssecretaris heeft aangegeven dat hij de bezuiniging van ruim 13 miljoen in 2015 laat doorgaan, maar de andere 72 miljoen in de jaren erna opschort. De senatoren die tegen de bezuinigingen zijn, betreuren dat en willen precies weten wat hij dit jaar gaat doen, zo liet CDA-senator Hans Franken dinsdag weten.

''Het is een belangrijke aanslag op de kwaliteit van de rechtspraak, terwijl er relatief niet een groot bedrag mee is gemoeid dit komende jaar'', zei Franken, die de motie tegen de bewuste bezuinigingen opstelde.

Brief

Op initiatief van CDA, SP en GroenLinks gaat een brief naar de bewindsman. Volgens Franken zal met steun van de PVV, ChristenUnie, PvdD en de onafhankelijke OSF een meerderheid de brief al ondertekenen (38 van de 75 zetels).

D66 steunde de motie van Franken ook maar de fractie heeft nog niet laten weten of ze de brief ook zal tekenen. De coalitie van VVD en PvdA is in de minderheid in de Eerste Kamer. De Senaat wil voor vrijdagavond antwoord van Teeven.

Ook de Tweede Kamer vindt dat er veel onduidelijkheid is en wil een debat met de bewindslieden van Veiligheid en Justitie over de financiering. VVD en PvdA zouden accepteren dat Justitie meer uitgeeft dan was begroot vanwege de toenemende dreiging van jihadisten.