Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie heeft dinsdag laten weten dat het rapport waarin staat dat 
veroordeelden ongehinderd kunnen doorgaan vanuit hun cel met hun criminele activiteiten achterhaald is.

Teeven reageert op vragen van de PvdA die opheldering wilde over een rapport van het Openbaar Ministerie, de politie en de gevangenissen dat al in 2013 klaar was maar pas afgelopen weekend via RTL Nieuws naar buiten kwam.

In dat rapport staat dat tientallen criminelen hun handlangers vanuit de cel aanstuurden zodat ze door konden gaan met drugshandel, afpersing, liquidaties en het beïnvloeden van getuigen. Verschillende fracties zijn boos, omdat ze niets van het rapport afwisten.

Teeven zegt dat er al in 2009 is besloten maatregelen te nemen om veroordeelden die vanuit hun cel nog steeds doorgaan met hun criminele activiteiten, aan te pakken. Het probleem is inmiddels ook kleiner geworden.

In het rapport staan ook gevallen van voor 2009, zei Teeven. Bovendien is toen afgesproken met de Kamer om de maatregelen niet in de openbaarheid te bespreken, omdat dit de criminelen in de kaart zou spelen. Deze zomer wil hij met een eindrapport komen en mogelijk wordt de Kamer dan vertrouwelijk ingelicht.

Proces-verbaal

Geen enkel onderzoek naar criminele praktijken vanuit de gevangenis heeft geleid tot een proces-verbaal, zei Teeven. Wel wordt het dit soort lieden moeilijker gemaakt, omdat zij minder vrijheden krijgen.

Ook zijn signalen over gevangenismedewerkers die zich niet aan de regels hielden, onderzocht. Dit leidde evenmin tot strafrechtelijke maatregelen maar wel tot disciplinaire acties.