Er tekent zich een meerderheid in de Tweede Kamer af voor een zogeheten spijtoptantenregeling voor voetballers die zaken hebben gedaan met matchfixers.

Spelers die ooit zouden zijn benaderd door matchfixers en die daarover zouden willen praten, kunnen via deze regeling rekenen op een minder zware straf.

"We willen de minister vragen om hier eens over na te denken", zegt Tweede Kamerlid Michiel van Veen van de VVD in gesprek met Omroep Brabant.

Aanleiding is de matchfixingzaak waarin Willem II wordt genoemd. Speler Ibrahim Kargbo zou in het seizoen 2009/2010 zaken hebben gedaan met wedstrijdvervalsers, zo meldde de Volkskrant. Het zou gaan om de duels Ajax-Willem II en Feyenoord-Willem II.

Schokkend

Willem II en de KNVB hebben aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

"Dit was schokkend nieuws", aldus Van Veen. "Het is terecht dat voetballiefhebbers naar de politiek kijken. We kunnen dit natuurlijk nooit oplossen, maar als er strafbare dingen zijn gebeurd, moeten die wel naar buiten komen."

Volgens Van Veen kan een spijtoptantenregeling ervoor zorgen dat de kennisachterstand van de politie afneemt. "We weten niet precies hoe alles in zijn werk gaat."

PvdA

Eerder pleitte PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken in een initiatiefnota al voor een 'clementieregeling'. Het is zijn ogen redelijk dat iemand die wedstrijden heeft vervalst strafvermindering krijgt als hij een geval meldt.

De VVD en de PvdA hebben een meerderheid in de Tweede Kamer.