De Tweede Kamer wil inzage in de afspraken tussen de Belastingdienst en de Amerikaanse koffieketen Starbucks.

Een ruime meerderheid van de Kamer steunde dinsdag een verzoek daartoe van GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is bereid de Kamer in sommige gevallen vertrouwelijk inzage te geven in afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met grote multinationals. Maar alle afspraken standaard doorsturen wil Wiebes niet.

De Europese Commissie doet onderzoek naar de afspraken tussen Nederland en Starbucks. Volgens Brussel is er mogelijk sprake van verboden 'staatssteun'.

De Commissie heeft de afspraken al opgeëist, maar de Kamer heeft er tot nog toe vergeefs naar gevraagd. Wiebes moet voor dinsdag laten weten of de Kamer nu ook inzage krijgt in de deal met Starbucks.

Controleren

Een deel van de Kamer wil al langer meer weten over de bij oppositiepartijen omstreden belastingafspraken. Die zouden er toe leiden dat grote internationale bedrijven miljarden aan winsten door Nederland sluizen, maar er bijna geen belasting over betalen.

Volgens de Algemene Rekenkamer loopt Nederland met zijn beleid niet uit de pas met andere landen in Europa. Voor het kabinet is van belang dat de bedrijven zorgen voor banen in Nederland en de afspraken zorgen voor zekerheid over de belastinginkomsten.

Volgens Klaver worden de deals door grote bedrijven gebruikt ''om voor enorme bedragen aan belasting te kunnen ontwijken''. Hij wil daarom kunnen controleren hoe de afspraken tussen Starbucks en de fiscus er uit zien.

België

De Europese Commissie maakte eerder op dinsdag bekend dat de EU een diepgaand onderzoek is begonnen naar mogelijk oneerlijke belastingvoordelen voor multinationals in België.

De bedrijven zouden door speciale regels aanzienlijk minder belasting hoeven te betalen dan binnenlandse bedrijven.

Bepaalde ondernemingen kunnen door fiscale bepalingen over zogenoemde winstoverschotten hun vennootschapsbelasting drastisch verminderen.

De commissie denkt dat deze praktijk indruist tegen Europese regels. Multinationals worden namelijk bevoordeeld tegenover binnenlandse firma's.

Eerlijk

''Omdat we ervoor willen zorgen dat de belastingdruk eerlijk over alle bedrijven is verdeeld, is verder onderzoek nodig'', aldus Europees Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Zij wilde niet zeggen welke ondernemingen van de bepalingen profiteren.

De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil snel met de commissie gaan praten om te horen wat de bezwaren zijn en om toelichting te geven.

Indicatie

''Wij hebben op dit moment geen indicatie dat de belastingdeals niet zouden overeenstemmen met de regels.'' Hij zegde alle medewerking toe aan het onderzoek, meldt persbureau Belga.

Brussel neemt al belastingvoordelen onder de loep voor bepaalde multinationals in Luxemburg, Nederland en Ierland. Verder wil de commissie van alle EU-lidstaten weten welke belastingdeals zij hebben gesloten met internationale concerns.

Wiebes bereid tot beetje openheid belastingdeals | 'Vertrek Starbucks is wake-upcall'