Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft maandag in een toespraak op een conferentie van de VN-luchtvaartorganisatie ICAO in het Canadese Montreal gepleit voor de komst van een nieuw veiligheidssysteem voor de luchtvaart.

"'Nederland is ongeduldig. De herinneringen aan vlucht MH17 zijn nog vers. De noodzaak om nu in actie te komen is overduidelijk", aldus Mansveld.

Op de conferentie wordt gesproken over veiligheid in de luchtvaart. Er ligt een voorstel voor een nieuw systeem waarbij alle informatie over gesloten luchtruimen en risicogebieden om overheen te vliegen bij elkaar komt.

Landen, inlichtingendiensten en luchtvaartmaatschappijen delen daar hun kennis en informatie. ''Niet langer verspreid over verschillende bronnen, maar bij elkaar gebracht en toegankelijk voor alle landen. Een eerste stap, maar een heel belangrijke'', aldus Mansveld in haar speech. De site is overigens niet bedoeld voor particulieren.

Veiligste manier

Mansveld wees erop dat vliegen nog altijd de veiligste manier is om te reizen. Maar het risico op een ongeluk moet niet afhankelijk zijn van de plek waar je aan boord gaat, je bestemming of de maatschappij waarmee je vliegt. ''Vliegen moet staan voor vrijheid en veiligheid, niet voor geluk. Een vliegticket moet geen loterijticket zijn.''

Op de conferentie wordt nog de hele week gesproken over luchtvaartveiligheid. Later in de week moet duidelijk worden of de nieuwe website met informatie over risicogebieden er ook echt komt. Mansveld riep op daar niet mee te wachten. ''Laten we het huis nu gaan bouwen, en daarna beslissen over de meubels.''