Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wil zo snel mogelijk uitleg van NS en Prorail over de recente treinstoringen en hoe deze in de toekomst zijn te voorkomen.

Dat laat zij via een woordvoerder weten aan NU.nl.

"Reizigers hebben de afgelopen weken veel hinder ervaren van grote storingen en incidenten op en rond het spoor. Ik heb de president-directeuren van Prorail en NS laten weten dat zij alles op alles moeten zetten om de oorzaken hiervan boven tafel te krijgen en structureel te verhelpen", aldus Mansveld. 

"Hier wil ik zo snel mogelijk door beide organisaties over worden geïnformeerd. Reizigers moeten immers kunnen rekenen op een betrouwbare en voorspelbare treinreis."

Mansveld reageert hiermee op stevige kritiek vanuit de Tweede Kamer richting NS en Prorail. Maandag ligt een groot deel van het treinverkeer plat door een sein- en wisselstoring. Twee weken geleden waren er ook al grote problemen.

Voorkomen

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland noemt het "onbegrijpelijk" dat maandag wederom het hele spoor plat ligt

"Het systeem kan een keer een storing hebben, maar het moet te voorkomen zijn met de huidige stand van de technologie", aldus Hoogland. "De staatssecretaris moet maar eens uitzoeken waarom bij Prorail die systemen niet stabiel draaien. Bij ICT-afdelingen ga je ook na waar het misgaat als de servers steeds uitvallen."

Incidenten

Coalitiepartner VVD twijfelt of NS en Prorail nog in controle zijn. "De afgelopen weken ontstaan bijna iedere dag storingen, waardoor je bijna niet meer van incidenten durft te spreken", aldus VVD-Kamerlid Betty de Boer. 

"Ik vraag me af wat er aan de hand is en maak me echt zorgen of NS en Prorail de boel wel onder controle hebben. De reiziger is hier de dupe. Mensen komen niet op hun werk of op afspraken."

Video: Hinder treinstoring nog niet voorbij