De impasse tussen de eurozone en de nieuwe Griekse regering wordt volgens de Britse minister van Financiën, George Osborne, snel de grootste bedreiging voor de wereldeconomie. 

De Britse minister van Financiën uitte die waarschuwing maandag na een 'constructief gesprek' met zijn Griekse collega Yanis Varoufakis. 

Osborne heeft er bij Varoufakis op aangedrongen dat zijn land zich verantwoordelijk opstelt. Osborne zei ook dat het belangrijk is dat de eurozone met een beter plan komt voor banen en voor groei.

"Het is een steeds groter wordende bedreiging voor de Britse economie. We moeten zowel in Europa als in Groot-Brittannië kiezen voor competentie in plaats van chaos", aldus de Britse minister tegen Reuters. Het Verenigd Koninkrijk behoort niet tot de eurozone. Negentien van de 28 landen van de EU behoren er wel toe.

Bezuinigingen

De regering van premier Alexis Tsipras, die het eind januari voor het zeggen heeft in Griekenland, wil dat de voorwaarden voor het afbetalen van de leningen worden versoepeld. Zo wil Tsipras ophouden met bezuinigen. 

Tsipras won met die belofte zondag de verkiezingen, wat in Europa voor veel onrust zorgt. De eurolanden en het IMF, die noodleningen hebben verstrekt, willen uiteindelijk hun geld terug.

Griekenland heeft bovendien laten weten niet meer in gesprek te willen gaan met de zogenoemde 'trojka' (de EU, de ECB en het IMF), hoewel het land wel van plan is zijn financiële verplichtingen aan de ECB en het IMF na te komen.

Dossier GriekenlandGriekse verkiezingen gaan ook over Nederlandse miljarden | Dit moet u weten over 'Grexit'