Diverse partijen in de Tweede Kamer willen dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) uitzoekt hoe het kan dat het op het spoor zo vaak misgaat.

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland noemt het "onbegrijpelijk" dat maandag wederom het hele spoor plat ligt door een sein- en wisselstoring bij Utrecht Centraal.

Twee weken geleden zorgde een storing ook al voor veel onbegrip onder reizigers. Toen liep de ontregeling door tot diep in de avond, terwijl de storing al rond het middaguur was verholpen.

"Het systeem kan een keer een storing hebben, maar het moet te voorkomen zijn met de huidige stand van de technologie", aldus Hoogland. "De staatssecretaris moet maar eens uitzoeken waarom bij Prorail die systemen niet stabiel draaien. Bij ICT-afdelingen ga je ook na waar het misgaat als de servers steeds uitvallen."

Incidenten

Ook coalitiepartner VVD wil opheldering. "De afgelopen weken ontstaan bijna iedere dag storingen, waardoor je bijna niet meer van incidenten durft te spreken", aldus VVD-Kamerlid Betty de Boer. 

"Ik vraag me af wat er aan de hand is en maak me echt zorgen of NS en Prorail de boel wel onder controle hebben. De reiziger is hier de dupe. Mensen komen niet op hun werk of op afspraken."

Hoogland, die maandag door de storing een werkbezoek aan NS moest afzeggen, stoorde zich bovendien aan de slechte informatievoorziening. "Er wordt gezegd: ga maar naar Schiphol, ga maar naar Rotterdam. Maar er is geen trein die richting Utrecht rijdt. Zeg dan niks, denk ik dan."

Ook de andere partijen zijn de storingen zat. Carla Dik-Faber (ChristenUnie): "De NS adviseert al om helemaal niet meer met de trein te reizen, heel bizar." 

Dik-Faber wil duidelijkheid van Mansveld of het winterweer van maandag debet is aan de storing. "Er zijn om de haverklap storingen. Je wilt uitleg kunnen geven aan al die mensen die hier last van hebben."

Auto

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren vreest dat door de aanhoudende problemen mensen sneller zullen kiezen voor de auto. "Blijkbaar lukt het steeds maar niet om een betrouwbaar openbaar vervoer neer te zetten."

Martijn van Helvert (CDA) wil dinsdag tijdens het vragenuurtje opheldering van Mansveld en ook PVV-Kamerlid Barry Madlener heeft vragen aan de staatssecretaris. 

"Als je ziet gaat wat er allemaal mis gaat bij de NS dan is dat echt ongelofelijk. En Prorail net zo goed", aldus Van Helvert. "Het kan toch niet zo zijn dat we in zo'n modern land alles kunnen, behalve het verbeteren van wissels en seinen."

Mansveld komt deze week met een brief over de problemen door het winterweer. Dat de NS vorige week woensdag overstapte op een aangepaste dienstregeling werd met onbegrip ontvangen, omdat er geen bijzonder slecht weer was voorspeld.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vraagt daarom of wellicht de criteria om over te stappen op een winterdienstregeling moeten worden aangepast.