50Plus doet in alle provincies mee aan de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. Partijoprichter Jan Nagel heeft dat maandag laten weten. ''Alles is rond'', aldus Nagel.

Bij de vorige Statenverkiezingen vier jaar terug deed 50Plus ook overal mee, onderstreept Nagel.

Het uit 50PLUS gestapte Kamerlid Norbert Klein wil met zijn Vrijzinnige Partij in drie provincies meedoen. In Utrecht en Gelderland staat al vast dat dit lukt, in Zuid-Holland is dat vooralsnog alleen zeker voor de kieskring Dordrecht, laat Klein weten.

Of de partij ook in de kieskringen Rotterdam, Den Haag en Leiden mag meedoen, wordt vrijdag duidelijk, aldus het Kamerlid.

Bontes/Van Klaveren

De Groep Bontes/Van Klaveren doet op 18 maart niet mee. Louis Bontes, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, zegt maandagochtend dat deze verkiezingen ''nog echt te vroeg komen'' voor zijn partij.

''We zijn net begonnen'', aldus Bontes die vorig jaar met Joram van Klaveren uit de Tweede Kamerfractie van de PVV stapte. Sinds die tijd bouwen ze samen aan de partij Voor Nederland (VNL). De partij hoopt over vier jaar wel mee te kunnen doen.

Lokale partijen

Om meer macht te krijgen in het provinciehuis en in de Eerste Kamer werken ongeveer honderdvijftig lokale partijen samen bij de verkiezingen. Volgens NRC Handelsblad doen die partijen met de bundeling voor het eerst een serieuze gooi naar provinciale en landelijke invloed.

Lokale partijen behaalden bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen bijna 30 procent van de stemmen. Maar in provinciehuis en Senaat bezetten de landelijke partijen nog altijd meer dan 98 procent van de zetels. De Onafhankelijke Senaatsfractie in de Eerste Kamer vertegenwoordigt met een zetel nu enkele regionale partijen.

Sterker

Door samen op te trekken hopen de lokale partijen sterker te staan. Ze vormen bewegingen in elf van de twaalf provincies. Van Groninger Belang (16 lokale partijen) tot Lokaal Overijssel (19 partijen) en Lokaal Brabant (40 partijen). Alleen Friesland doet niet mee.

Inmiddels heeft een op de zes lokale partijen zich aangesloten bij nieuwe provinciale bewegingen, blijkt uit een inventarisatie van de krant.