De wereldgemeenschap mag zich volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken nooit laten intimideren door terroristen. 

Ook Japan heeft ''onder zeer moeilijke omstandigheden niet toegegeven aan de gruwelijke wandaden'' van Islamitische Staat (IS), zei hij zondagavond in een reactie op de vermeende onthoofding van de Japanse gijzelaar Kenji Goto door de terreurgroep.

Die moord is volgens Koenders een nieuw dieptepunt in de niet aflatende terreur van IS. ''Ondanks alle woede en afschuw die we voelen, zal de vrije samenleving zich niet laten intimideren door deze ideologie."

"We kunnen deze terroristen enkel verslaan door geen millimeter toe te geven en door de confrontatie aan te gaan. Syriëgangers moeten weten dat ze terechtkomen in een wereld van bloed en lafheid, die elke moraal of menselijkheid mist'', aldus de bewindsman.

Hij zegt mee te leven met de nabestaanden van Goto en het Japanse volk. Volgens Koenders moet er alles aan worden gedaan om de daders verantwoording af te laten leggen ''voor de gruwelen die zij hebben uitgevoerd, hoe lang dit ook duurt''.

Internationale strijd

Nederland doet in Irak mee aan de internationale strijd tegen IS. Dat gebeurt met F-16-gevechtsvliegtuigen, die met bommen en hun boordkanon al vele doelen en strijders van de terreurgroep hebben uitgeschakeld.

Binnenkort begint ook het tweede onderdeel van de missie: de training van Iraakse commando's en Koerdische strijders. De Nederlandse militairen gaan dat doen vanuit Arbil in het noorden van Irak en vanuit de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Japanse premier

De Japanse premier Abe vindt dat samenwerking met de internationale gemeenschap de enige manier is om terrorisme te bestrijden en om de veiligheid van de bevolking te kunnen garanderen.

"Als we niet samen optrekken omdat we bang zijn voor terroristen, dan gebeurt precies wat de verachtelijke terroristen willen", aldus Abe.

Zaterdag publiceerde IS de gewraakte video waarin een gemaskerde man zijn mes op de keel van journalist Goto zet. De regering van Japan zegt dat de video authentiek lijkt. Vorige week werd de andere Japanse gevangene, Haruna Yukawa, door IS vermoord.