D66 lijkt op 18 maart de grote winnaar te worden bij de Provinciale Statenverkiezingen en de PvdA de grote verliezer. 

In de peiling van Maurice de Hond van zondag behaalt D66 dertien zetels in de Eerste Kamer, acht meer dan nu. Regeringspartij PvdA heeft er nu veertien, maar verliest de helft.

Ook coalitiegenoot VVD levert zetels in. De liberalen hebben er zestien en zouden er elf overhouden. De regeringspartijen, die nu dertig van de 75 zetels hebben, zouden in totaal twaalf zetels verliezen.

De leden van de Provinciale Staten kiezen eind mei de leden van de Eerste Kamer. De verkiezingen zijn belangrijk, omdat VVD en PvdA nu alleen met steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een meerderheid in de Senaat hebben. Die combinatie heeft 38 zetels. Maar in de peiling staan de vijf partijen samen op 35 zetels.

Indruk

De Hond houdt nog wel wat slagen om de arm. Volgens hem is deze peiling geen voorspelling van de uitslag op 18 maart, omdat er in de tussentijd nog veel kan gebeuren. ''Maar het geeft wel een goede indruk van de richting van de uitslag en waar de kantelpunten kunnen liggen'', aldus De Hond.

Vijf partijen zouden er volgens zijn peiling een zetel bij krijgen in de Eerste Kamer. Het CDA komt daarmee uit op twaalf, de PVV op elf, de SP op negen, de ChristenUnie op drie en de Partij voor de Dieren op twee. 50PLUS zou zijn enige zetel kwijtraken. GroenLinks behoudt vijf zetels, de SGP één en de overige partijen ook één.