De Duitse eurocommissaris Günter Oettinger verwijt de nieuwe Griekse regering dat zij ''brutaal en schaamteloos'' tekeergaat. 

Hij zegt tijdens een bijeenkomst van de christendemocratische CDU dat de regering van Alexis Tsipras zich aan zijn verplichtingen tegenover de EU moet houden. ''Het kan niet zo zijn dat Brussel een regering beter behandelt, omdat die brutaal en schaamteloos optreedt'', zegt hij.

De eurocommissaris noemt de manier waarop de Griekse regering met de Europese instellingen omgaat ''uniek''. Wie zo'n toon aanslaat en nieuwe vijandbeelden opbouwt, zoals de regering van Alexis Tsipras, wakkert haat en wanhoop aan, meent Oetttinger.

Hij benadrukt dat Tsipras vriendelijk doet tegen Rusland en tegelijk allerlei lelijks zegt tegen Brussel en de Duitse regering.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft uitgesloten dat de schuld van Griekenland volledig wordt afgeschreven, zegt ze tegen Duitse media.

Banken en schuldeisers zijn Griekenland volgens haar eerder al tegemoet gekomen door miljarden aan schuld kwijt te schelden. Merkel wil dat Griekenland bij de eurozone blijft.

Links-radicale partij Syriza wint verkiezingen in Griekenland | Griekse verkiezingen gaan ook over Nederlandse miljarden | Dit moet u weten over 'Grexit'