Griekenland moet zo snel mogelijk op eigen benen staan, maar kan voorlopig niet zonder steun uit Europa.

Premier Mark Rutte zegt dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Aan de steun zijn echter wel voorwaarden verbonden. De Grieken moeten zich houden aan de gemaakte afspraken. ''De Griekse regering is nu aan zet", zegt de premier. 

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is vrijdagmiddag op bezoek bij de nieuwe Griekse regering. Dijsselbloem zegt in Athene ''constructieve gesprekken'' te hebben gehad met zijn kersverse Griekse collega. 

Knopen over aanpassing of verlenging van het steunprogramma van de overige eurolanden, de ECB en het IMF, zijn evenwel nog niet doorgehakt.

Video: 'Griekse regering nu aan zet'

Duidelijk

Griekenland moet duidelijk zijn over zijn standpunten nu de politieke verhoudingen in het land flink zijn opgeschud, vindt Dijsselbloem.

Varoufakis zegt dat Griekenland in elk geval geen zaken meer doet met de trojka, zoals het driemanschap van EU, ECB en IMF ook wel wordt genoemd. Dat is een probleem voor het oplossen van de financiële problemen in het land.

De regering van premier Alexis Tsipras, die het sinds deze week voor het zeggen heeft in Griekenland, wil dat de voorwaarden voor het afbetalen van de leningen worden versoepeld. Zo wil Tsipras ophouden met bezuinigen. 

Belofte

Tsipras won met die belofte zondag de verkiezingen, wat in Europa voor veel onrust zorgt. De eurolanden en het IMF, die noodleningen hebben verstrekt, willen uiteindelijk hun geld terug. Hoewel Griekenland vrijdag duidelijk maakte niet meer te willen praten met de trojka, wil het land wel in gesprek met andere eurolanden en EU-instanties.

Dijsselbloem waarschuwt zijn Griekse ambtsgenoot dat eenzijdige beslissingen het land niet vooruit zullen helpen. Hij zegt dat Griekenland veel voortgang heeft geboekt bij de aanpak van zijn financiële problemen, en dat het belangrijk is die niet verloren te laten gaan.

Het lijkt erop dat Griekenland de gemoederen tot bedaren wil brengen met een charmeoffensief. Leden van de regering reizen komende week naar onder meer Cyprus, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië om het nieuwe Griekse beleid uit de doeken te doen.

Links-radicale partij Syriza wint verkiezingen in Griekenland | Griekse verkiezingen gaan ook over Nederlandse miljarden | Dit moet u weten over 'Grexit'