Dat donderdagavond een man met een nepwapen de studio's van de NOS binnendrong was ''een ernstig incident'' en een ''bizarre en angstaanjagende gebeurtenis''. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Rutte zei dat de mensen bij de omroep angstige momenten moeten hebben meegemaakt. De beelden hadden bij de premier en naar hij vermoedt ook bij andere tv-kijkers impact.

Door alert optreden van medewerkers van de NOS, beveiligers en de politie was de situatie snel onder controle. ''Het was knap te zien hoe een ieder zijn of haar kalmte heeft weten te bewaren.''

Volgens Rutte blijkt uit het incident dat we alert en waakzaam moeten blijven. Rutte had donderdagavond na het incident meteen overleg met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof.

Schoof zal ook overleg voeren met de burgemeesters van Amsterdam en Hilversum, waar veel media gevestigd zijn. Ook de journalistenvakbond NVJ zal daarbij aanwezig zijn.

Video: 'Incident was ernstig en bizar'

Rampenzender

Rutte stelde dat het incident ook een landelijke impact heeft, omdat miljoenen mensen merkten dat de publieke zenders op zwart gingen. De NOS heeft een wettelijke taak om aan nieuwsvoorziening en voorlichting te doen bij nationale rampen. Als die functie uitvalt, is dat van groot nationaal belang, zei de premier.

Ook Opstelten zei dat de NOS moet kunnen optreden als rampenzender, daarom gaat hij "in alle scherpte kijken" wat er moet gebeuren als de NOS niet kan uitzenden. Er is al wel vervanging mogelijk, aldus de bewindsman. "We hebben RTL4 en de regionale zenders."

Hij beaamde dat dat niet helemaal wettelijk geregeld is. Wel zitten de NOS en RTL vlak bij elkaar, wat de kwetsbaarheid kan vergroten. En een zender op zwart, zoals donderdagavond, dat "kan niet en dat mag niet".

Politiecapaciteit

Opstelten zei dat Nederland in deze onrustige tijden nog steeds alle maatregelen neemt die noodzakelijk zijn. Er is op dit moment (politie)capaciteit voldoende, aldus de minister. "Dat kan ik staande houden. En we kijken van dag tot dag wat er noodzakelijk is."

Rutte herhaalde dat de veiligheidsdiensten op dit moment genoeg geld en mensen hebben om hun taken in de strijd tegen jihadisme en terrorisme uit te voeren. De oppositie pleit al langer voor extra geld voor diensten als de AIVD. Rutte zei dat het nu niet nodig is, maar dat het kabinet eerder al heeft afgesproken onmiddellijk geld vrij te maken op het moment dat extra budget toch nodig blijkt.

Video: 'Rampenzender op zwart mag niet'

Adequaat

Opstelten prees het optreden van de politie donderdagavond bij de NOS als "buitengewoon adequaat". Hij wees erop dat je situaties nooit moet onderschatten, ook niet met een "verdachte als gisteren". Hij noemde het voor organisaties als de NOS en vele anderen "heel belangrijk" om crisissituaties te oefenen.

Inmiddels is het toezicht op het Mediapark al flink verscherpt. Bij de ingang werden vrijdagochtend alle auto's van mensen die het park op willen gecontroleerd en moeten mensen aantonen wie ze zijn. Ook is er veel politie op het terrein aanwezig.

Bekijk alles over de gebeurtenissen bij de NOS in ons dossier | Liveblog (gesloten)

Dit weten we over het incident bij de NOS