Griekenland moet vasthouden aan de economische hervormingen en de afgesproken verplichtingen nakomen. Dit zei vrijdag de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Jyrki Katainen, voor de Duitse radio.

"Zij die Griekenland geld hebben geleend, moeten erop kunnen vertrouwen dat het land de beloofde hervormingen doorvoert", aldus Katainen.

Hij herhaalde zo wat de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, donderdag in Amsterdam beklemtoonde. Ook hij zei dat de Grieken zich aan de afspraken moeten houden.

Dijsselbloem is vrijdag in Athene om kennis te maken met de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras en de minister van Financiën, Yanis Varoufakis.

Volgens het Griekse ministerie van Financiën is het kennismakingsbezoek van Dijsselbloem "het begin van onderhandelingen tussen Griekenland en zijn partners die leiden tot een duurzame, algehele overeenkomst om de economie sociaal te hervormen".

Zondag won de links-radicale partij Syriza de verkiezingen met de belofte op te houden met bezuinigen. Tsipras is van de week al begonnen die verkiezingsbelofte na te komen.

Het is niet duidelijk hoe lang de regering Tsipras geld kan uitgeven. Sommige bronnen in het Griekse ministerie van Financiën stellen tot maart, schreef het Duitse weekblad Der Spiegel donderdagavond.