Minister Kamp van Economische Zaken gaat de Groningse gasproductie in 2015 niet verder verlagen. De gasproductie blijft op 39,4 kuub liggen. 

Dat schrijft de minister in een brief die hij donderdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In Groningen is teleurgesteld gereageerd op het besluit.

In de brief staat dat de minister de geplande gasproductie voor 2015 handhaaft. In de oorspronkelijke plannen zou er in 2015 42,5 miljard kuub gas uit de Groningse grond gewonnen worden. In december vorig jaar maakte de minister bekend dat hij dit voor 2015 gaat bijstellen naar 39,4 miljard kuub. De minister doet geen verdere consessies en handhaaft deze hoeveelheid nu. 

Verschillende oppositiepartijen hadden er bij de minister op aangedrongen om de gasproductie nog verder omlaag te brengen naar 30 miljard kuub. Uit onderzoeken naar de gaswinning werd namelijk duidelijk dat er mogelijk een relatie bestaat tussen het dichtdraaien van de gaskraan en de afname van het aantal bevingen. Ook zou de hevigheid van de bevingen hierdoor af kunnen nemen. 

Bovendien zou 30 miljard kuub voldoende zijn om aan de exportverplichtingen van het Nederlandse gas en de binnenlandse vraag te voldoen, zeiden de oppositiepartijen. In februari debatteert de Tweede Kamer over het besluit van de minister.

Zowel de provincie Groningen als de belangengroep Groninger Bodem Beweging (GBB) zegt zich te beraden op stappen om het besluit aan te vechten.

Veiligheid

''Zolang de veiligheid niet kan worden gegarandeerd, moet de winning verder worden teruggebracht dan de minister aangeeft", aldus een woordvoerder van de provincie Groningen. De provincie gaat bekijken of en hoe ze het gasbesluit van minister Kamp kunnen aanvechten.

Dick Kleijer, secretaris van de actiegroep Groninger Bodem Beweging (GBB) zegt ''zeer teleurgesteld'' te zijn in het besluit van Kamp. Hij kondigt aan dat de GBB in beroep zal gaan bij de Raad van State tegen het besluit. ''Dit is een zeer slechte beslissing. De vermindering is in de plannen van de minister marginaal en dat zal dus zeker geen invloed hebben op de veiligheid van de Groningers'', aldus Kleijer.

De provincie Groningen, verschillende gemeenten en een aantal oppositiepartijen hadden bij de minister aangedrongen op verder verlaging van de gasproductie. De minister geeft in zijn brief aan de Kamer echter aan geen verdere concessies meer te willen doen.

In februari gaat de Tweede Kamer in debat over het gasbesluit.

Achtergrond: Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen