Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft geen reden om aan te nemen dat Griekenland gaat dwarsliggen bij het uitbreiden en verlengen van de Europese sancties tegen Rusland.

Dat zegt hij donderdagmiddag voor het begin van een speciale bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

De ministers praten over aanscherping van de sancties vanwege de steun van Moskou aan de opstandelingen in Oekraïne. ''De sancties moeten verlengd worden om een duidelijk signaal richting Rusland te geven'', zegt Koenders.

De bloedige aanval op de stad Marioepol, die wordt toegeschreven aan de rebellen, is volgens de minister een ernstige zaak.

De nieuwe Griekse regering zou zich minder hard willen opstellen. Zij is uit op betere banden met Moskou. Maar Koenders wil zich nog niet uitlaten over de gevolgen daarvan. ''Ik ga eerst eens kennismaken met mijn nieuwe collega."

Geen zorgen

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias, probeerde bij zijn aankomst ook olie op de golven te gieten. ''Griekenland zet zich in voor herstel van vrede en stabiliteit in Oekraïne, en wil tegelijk voorkomen dat een kloof tussen de EU en Rusland ontstaat", zegt hij.

De Poolse minister Gregorz Schetyna zei zich ''nog geen zorgen te maken" over de toenaderingen tussen Moskou en de nieuwe Griekse regering. Polen is een van de hardste voorvechters van scherpere sancties. Een van de eerste daden van de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras was een ontmoeting met de Russische ambassadeur in Athene.

Volgens bronnen van de Griekse krant Kathimerini was er in Athene meer ergernis over de manier waarop met sancties werd gedreigd, dan over het voornemen zelf.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU 

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne