Reinier van Zutphen wordt vermoedelijk de nieuwe Nationale ombudsman. Hij is voorgedragen door een commissie van de Tweede kamer die op zoek is naar een nieuwe ombudsman.

De Tweede Kamer stemt binnenkort over zijn benoeming.

Van Zutphen is nu president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Voor die tijd was hij onder meer voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.

De Tweede Kamer is al enige tijd op zoek naar een nieuwe ombudsman. De benoeming van de vorige ombudsman, Guido van Woerkom, liep spaak.

Hij zag af van de functie nadat er ophef was ontstaan door een discriminerende uitspraak die hij een aantal jaar geleden had gedaan. Ook was er kritiek op de vertrekpremie van ongeveer 310.000 euro die hij krijgt als vertrekkend directeur bij ANWB.

Nieuwe procedure

Daarop begon de Kamer een nieuwe procedure. Daarin solliciteerden 65 mensen naar de functie. Na gesprekken en een selectie bleven er twee kandidaten over met wie de commissie een tweede gesprek voerde. Uiteindelijk besloot de commissie, waarin zeven Kamerleden zitten, Van Zutphen voor te dragen voor de post.

Burgers kunnen bij de ombudsman aankloppen als zij klachten hebben over de overheid en daar geen gehoor voor vinden. De ombudsman kan ook zelf een onderzoek beginnen naar een mogelijke misstand.

Het afgelopen jaar was Frank van Dooren waarnemend ombudsman.