De Europese anti-terreurcoördinator Gilles De Kerckhove vindt dat de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hun best moeten doen om terreurbewegingen als IS en al-Qaeda op internet harder aan te pakken. 

Dat zegt De Kerckhove donderdag in een interview met de Volkskrant.

Volgens de anti-terreurcoördinator is internet een leerschool voor potentiële terroristen. Hij is van mening dat de Europese landen pr-experts en reclamemensen in moet huren om de tegenaanval in te zetten. Volgens De Kerckhove is dit noodzakelijk omdat de informatie van terroristen op het internet zeer professioneel en dus effectief is. 

Uit onderzoek is gebleken dat eind vorig jaar alleen al 45.000 accounts aangemaakt zijn die loyaal zijn aan IS. De Kerckhove vindt dat dit moet worden tegengegaan. Een van de mogelijkheden zou volgens hem zijn om de informatie op sociale kanalen te blokkeren. "We moeten ze opjagen", zegt hij. 

Ook zou Europa zelf informatie online kunnen zetten om te voorkomen dat mensen radicaliseren. Zo zouden complottheoriën over Europa actief moeten worden ontkracht en zouden teleurgestelde jihadisten bijvoorbeeld in video's moeten vertellen dat IS voornamelijk bestaat uit gekken die opgewonden raken van bloed. 

Frankrijk kwam woensdag al met een video waarmee de overheid duidelijk wil maken dat jihadisten niet vertrouwd moeten worden.