Wegens de escalatie in Oekraïne wil de Europese Unie (EU) zowel de pro-Russische rebellen als het buurland Rusland verder onder druk zetten. 

De EU-lidstaten plannen op korte termijn een uitbreiding van de zwarte lijst van personen en instanties die het geweld aanwakkeren. Ook wordt gedacht aan aanvullende sancties tegen Moskou. Daarnaast wil de EU bestaande maatregelen tegen Rusland verlengen.

Dat is woensdag van diplomaten in Brussel vernomen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten buigen zich donderdag in Brussel tijdens een extra zitting over de voorstellen. Het spoedoverleg volgt op de aanval van rebellen afgelopen zaterdag op de Oekraïense havenstad Marioepol.

Enkele diplomaten houden echter een slag om de arm of er donderdag overeenstemming wordt bereikt. Met name de nieuwe Griekse regering zou dwarsliggen. De kersverse premier Alexis Tsipras, een oud-communist, streeft naar goede banden met Moskou.

Koenders

Mnister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zegt woensdag in de Tweede Kamer dat de Europese Unie extra sancties tegen Rusland moet voorbereiden. Hij wil tijdens de bijeenkomst in Brussel ook proberen de huidige sancties, die in maart aflopen, met zes maanden verlengd te krijgen.

Verder wil hij in de verklaring een verwijzing naar het Internationaal Strafhof (ICC) gezien de wandaden die worden gepleegd. Oekraïne moet zich zo snel mogelijk bij het ICC aansluiten, zei Koenders. Volgens hem zijn de separatisten met steun van Rusland verantwoordelijk voor het opgelaaide geweld.

''Dialoog en druk heeft nog onvoldoende gewerkt'', aldus Koenders. Hij wil tijdens die bijeenkomst ook proberen de huidige sancties, die in maart aflopen, al met zes maanden verlengd te krijgen.

Oekraïne

Verder wil hij in de verklaring een verwijzing naar het Internationaal Strafhof (ICC) gezien de wandaden die worden gepleegd. Oekraïne moet zich zo snel mogelijk bij het ICC aansluiten, zei Koenders. Het ICC in Den Haag is het permanente internationale hof voor oorlogsmisdaden en andere zware misdrijven.

Volgens de minister zijn de separatisten met steun van Rusland verantwoordelijk voor het opgelaaide geweld. Daarbij vielen zaterdag door een raketaanval op de Oekraïense havenstad Marioepol zeker dertig doden en veel gewonden. De raket was afgeschoten uit gebied in handen van de opstandelingen.

Griekse regering

Dat ook de nieuwe Griekse regering met de maatregelen gaat instemmen, ''acht ik niet onmogelijk'', zei Koenders. Eerder keerde Athene zich tegen een EU-verklaring waarin met nieuwe sancties werd gedreigd. Dat kwam volgens hem omdat de Grieken onvoldoende gekend waren in de verklaring. ''Dat is iets anders dan tegen zijn.''

Koenders kreeg de meeste partijen achter zich. ''Een niet mis te verstaan signaal'', aldus Sjoerd Sjoerdsma van D66. Michiel Servaes van de PvdA zei blij te zijn met de stappen van het kabinet. De VVD en SGP benadrukten dat nieuwe sancties effectief moeten zijn.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU 

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne