Amnesty weerspreekt dat de Nederlandse regering de afgelopen periode "veel lof" heeft verdiend bij de mensenrechtenorganisatie. 

Bert Koeders, minister van Buitenlandse Zaken, deed de uitspraak in zijn verdediging van het Nederlandse bezoek aan Saudi-Arabië. 

Nederland besloot koning Willem-Alexander naar Saudi-Arabië te sturen om een laatste eerbetoon te bewijzen aan de overleden koning Abdullah. 

Volgens Koenders blijft Nederland de mensenrechten aan de orde stellen. Tijdens het bezoek afgelopen zaterdag zijn die echter niet naar voren gebracht, omdat het daarvoor te kort duurde en als condoleancebezoek ook niet niet bedoeld was om politieke zaken aan de orde te stellen.

Het is een "illusie" dat je door isolatie van het land de mensenrechten verbetert, zei Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer.

Koenders stelde dinsdag ook: "Als je respect aan een land toont op een wijze die bij de tradities daar behoort, heeft dat niets te maken met instemming op het terrein van mensenrechten. Juist de Nederlandse regering heeft in de afgelopen periode veel lof verdiend bij organisaties als Amnesty." Volgens Amnesty-directeur Eduard Nazarski klopt die uitspraak niet. 

Kritisch rapport

Nazarski wijst op een kritisch rapport uit 2013, dat ging over het gebrek aan Nederlandse steun voor vervolgde Saudische mensenrechtenverdedigers. "Zoals de titel al suggereert: lof voor de ambassade, het Ministerie van Buitenlandse Zaken of onze regering was niet de strekking", aldus Nazarski. 

In november 2014 benadrukte Amnesty nogmaals dat de Nederlandse regering op cruciale momenten zweeg over mensenrechten. "Lof? Dit rapport memoreert nog eens de lijst van voorvechters van mensenrechten die in Saudi-Arabië gevangenzitten", zegt Nazarski. 

"Dat we de regering lof zouden toezwaaien is een schitterend misverstand", aldus Nazarski, "of schitterende framing". "Het is een goed uitgangspunt om in gesprek te blijven met onderdrukkende regimes. Als we dan maar wél echt iets blijven zeggen."