Nederland mag mensen uit het buitenland niet verplichten een inburgeringsexamen te doen als ze langer dan vijf jaar hier wonen.

Volgens de advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg vervalt na die periode de inburgeringsplicht.

De advocaat-generaal deed die uitspraak naar aanleiding van een klacht van een Amerikaanse die sinds 2002 in Nederland woont en een Nieuw-Zeelandse, die hier sinds 2000 verblijft. Meestal neemt het EU-hof het advies van de advocaat-generaal over.

In Nederland geldt voor nieuwkomers een inburgeringsplicht en -examen. Ook mensen die van elders komen en de Nederlandse nationaliteit willen verwerven, moeten inburgeren. Maar volgens de advocaat-generaal hoeft dat na vijf jaar dus niet meer.

Reactie Asscher

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken reageert terughoudend. ''Dit is een advies aan het Hof en nog geen uitspraak. Ik wacht uiteraard eerst de uitspraak af.''

Volgens Asscher is de kern van het integratiebeleid ''dat iedereen die in Nederland komt wonen de normen en waarden in Nederland moet kennen om goed mee te kunnen draaien. Dit geldt voor alle mensen die zich in Nederland vestigen, of het nu nieuwkomers zijn of migranten die al wat langer in Nederland verblijven.''

Schriftelijke vragen

De VVD heeft de bewindsman al schriftelijke vragen gesteld. Een verplicht examen over de taal of de kennis van de samenleving draagt bij aan het vergemakkelijken van deelname van de betrokken persoon aan de samenleving, vinden de liberalen.