Als het aan de Europese Commissie ligt, worden veel specifieke gegevens van alle passagiers die met het vliegtuig in en uit Europa reizen tot vijf jaar centraal opgeslagen. Het gaat bijvoorbeeld om de maaltijdvoorkeur van reizigers. 

Dat meldt The Guardian woensdag. De Britse krant zag de nieuwe anti-terreurplannen van de commissie in.

In het plan staat geschreven dat niet alleen de meest basale gegevens van passagiers opgeslagen dienen te worden, maar ook bankgegevens en adressen.

Ook moet de politie volgens de commissie toegang krijgen tot gegevens over de maaltijdvoorkeur van passagiers, wat bijvoorbeeld betekent dat de diensten kunnen zien of iemand heeft aangegeven in het vliegtuig halal te willen eten. 

Europese ministers van Binnenlandse Zaken zouden het grotendeels eens zijn over de plannen en deze snel willen doorvoeren. Ze kwamen kort na de aanslagen in Parijs tot overeenstemming over de nieuwe plannen. De Europese Raad heeft er bij het parlement op aangedrongen de plannen goed te keuren. 

De burgerrechtencommissie van het Europees Parlement blokkeerde een vergelijkbaar voorstel van de Europese Commissie twee jaar geleden. Het plan werd vervolgens aangepast: zo zouden in het nieuwe voorstel meer regels en maatregelen voor de bescherming van data zijn omschreven.