Minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) is ''wild enthousiast'' over de 'digitale verklikker' voor voetbalhooligans die vanwege een stadionverbod een meldplicht hebben. 

Dat zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. Iemand met een stadion- of gebiedsverbod wordt digitaal 'verklikt' zodra hij of zij zich ergens begeeft waar hij niet mag zijn. Dit ontlast de politie.

De verklikker werkt zo dat de hooligan op het moment van de voetbalwedstrijd waar hij niet mag zijn een melding op zijn mobiele telefoon krijgt van de meldkamer van de politie. Dan moet hij zich binnen 30 seconden identificeren door zijn eigen vinger over het scherm van zijn telefoon te halen.

De meldkamer kan dan via gps zien waar hij zich bevindt en zo controleren of hij niet in of in de buurt van het stadion is.

Succesvolle proef

Met het verkliksysteem is al een succesvolle proef geweest. In maart is er een overleg over met verschillende betrokken partijen over de 'digitale meldplicht'. ''Wat mij betreft proberen we dit door te zetten'', aldus Opstelten. Het zou daarna aan de burgemeesters zijn om voor het middel te kiezen.

Opstelten wees de suggestie van de ChristenUnie af om ook de enkelband toe te passen als tweede alternatief voor het je fysiek melden op het bureau. Er komt weer een hoop werk van: ''Je moet zo'n ding dan bij iemand aan gaan leggen'', aldus de minister.

Toegankelijker

De Kamer is het eens met de verschillende aanscherpingen van Opstelten van de wetgeving en regels om voetbal zo veilig mogelijk te laten verlopen. De minister en de Kamer willen dat voetbal weer een feest wordt voor iedereen, dat dan in de toekomst ook weer gemakkelijker toegankelijk zou kunnen worden.

Het CDA wil het gebiedsverbod van drie maanden voor hooligans niet langer over één jaar, maar over een periode van twee jaar kunnen laten toepassen, zodat de veroordeelde daar meer last van heeft. Daarop reageerden Opstelten en andere fracties al welwillend.

Volgende week dinsdag wordt over de voorstellen gestemd.