De Tweede Kamer wil met Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, spreken over het besluit van de Europese Centrale Bank om staatsleningen op te kopen bij banken. 

VVD en PvdA steunen CDA-leider Sybrand Buma die dinsdag aankondigde dat hij de nodige vragen heeft voor Knot.

Knot stemde in de ECB-vergadering vorige week tegen het opkopen van staatsleningen, zei hij afgelopen zondag in Buitenhof. Buma wil daar meer van weten. De CDA-leider was eerder kritisch over het ECB-besluit.

Hij kondigde meteen aan dat hij premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ter verantwoording gaat roepen omdat zij niets hebben gedaan om het ECB-besluit te voorkomen.

Debat

Maar in zo'n apart debat zien PvdA en VVD niets, aangezien de regering niet gaat over besluiten van de onafhankelijke ECB. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom moet het monetair beleid van de ECB en het beleid van politici strikt gescheiden blijven.

In landen waar die zaken worden vermengd, gaat het al snel mis, aldus Samsom. Ook de VVD huldigt dat standpunt.

In de hoorzitting met Knot wil het CDA duidelijk krijgen wat de gevolgen van het besluit zijn voor gewone spaarders, pensioenen en investeringen van Nederlandse banken in de economie.

''Daarnaast blijft de vraag wat de consequenties kunnen zijn voor Nederland voor de risicoverdeling op de langere termijn van schulden van probleemlanden'', aldus Buma.

Dit betekent de miljarden-injectie van de ECB voor u