KLM blijft op de vluchten naar Japan over Noord-Korea vliegen. Het is niet aan het kabinet om een vliegverbod over het conflictgebied in te stellen.

Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag in de Tweede Kamer gezegd nadat ze daarover contact had gehad met KLM. 

Volgens de luchtvaartmaatschappij is er geen sprake van een onaanvaardbaar risico, maar wordt wel elke keer opnieuw de afweging gemaakt of het veilig genoeg is.

D66 had haar naar het vragenuurtje geroepen naar aanleiding van een bericht dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit het de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verboden heeft om over Noord-Korea te vliegen, omdat dat land onaangekondigd rakettesten kan uitvoeren.

Video: KLM blijft over Noord-Korea vliegen

MH17

D66’er Wassila Hachchi wilde van Mansveld weten waarom het kabinet na de ramp met de MH17 Nederlandse luchtvaartmaatschappijen niet verbiedt om over conflictgebieden te vliegen. 

KLM is volgens de staatssecretaris op de hoogte van de informatie over incidenten en mogelijke rakettesten in het luchtruim van Noord-Korea en maakt per vlucht een eigen afweging. Mansveld zei dat ze geen inzicht heeft in de afweging die de Amerikanen maken.

Wereldwijd systeem

Mansveld vindt dat er één centraal en wereldwijd systeem moet komen zodat alle informatie over bepaalde risico's in het luchtruim op een "eenduidige" manier bij luchtvaartmaatschappijen komt.

Ze zal daar komend weekeinde voor pleiten tijdens een conferentie van de VN-organisatie voor de burgerluchtvaart ICAO in de Canadese stad Montreal. 

Zelf stapt ze altijd met een gerust hart in een vliegtuig, omdat ze er vertrouwen in heeft dat luchtvaartmaatschappijen hun afwegingen goed maken, zei ze na afloop van het debat.