Het kabinet verdedigt het besluit om koning Willem-Alexander naar Saudi-Arabië te sturen om een laatste eerbetoon te bewijzen aan de overleden koning Abdullah. 

Het is een "illusie" dat je door isolatie van het land de mensenrechten verbetert, zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer.

De oppositie heeft scherpe kritiek op het besluit om de koning samen met Koenders naar Riyad te sturen. Volgens Sjoerd Sjoerdsma van D66 wordt de vorst hierdoor "kwetsbaar" en geeft het kabinet hiermee een "verkeerd signaal" af aan Saudi-Arabië, een land waar het slecht is gesteld met de mensenrechten.

Volgens Koenders blijft Nederland de mensenrechten aan de orde stellen. Tijdens het bezoek afgelopen zaterdag zijn die echter niet naar voren gebracht, omdat het daarvoor te kort duurde en als condoleancebezoek ook niet niet bedoeld was om politieke zaken aan de orde te stellen.

Gepaste wijze

Er is op deze manier op ''gepaste wijze'' afscheid genomen van koning Abdullah, aldus de minister. Hij wees er verder op dat bijna alle Europese koningshuizen aanwezig waren in Riyad. Deze wijze van respect tonen hoort volgens hem bij de tradities van het land.

Bram van Ojik (GroenLinks) wil dat het mensenrechtenbeleid richting Saudi-Arabië wordt herzien omdat ''het niets oplevert''. De Nederlandse aanpak levert wel degelijk iets op, stelde Koenders. En daarbij is het mensenrechtenbeleid niet ondergeschikt aan de handelsbelangen. Nederland krijgt volgens hem ''veel lof'' voor de wijze waarop het de mensenrechten aan de orde stelt.

Video: Koenders verdedigt bezoek koning aan Riyad