In 2016 komt er voor het eerst een JSF naar Nederland. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft dat maandag gezegd tijdens een bijeenkomst met omwonenden van vliegbasis Volkel.

In Volkel bestaan grote zorgen over het geluid van de nieuwe straaljager. Onder omwonenden leeft al langer de wens om het geluid van de JSF te ervaren. Nederland heeft twee toestellen die in de Verenigde Staten worden getest.

De minister vertelde dat in het testprogramma ruimte is gevonden om een JSF naar Nederland te laten komen rondom de Luchtmachtdagen in Leeuwarden, in juni van 2016. Voorwaarde is nog wel dat de start- en landingsbanen in Leeuwarden en Volkel geschikt zijn gemaakt voor de ontvangst van de JSF.

Het toestel komt in 2016 een maand naar Nederland. Die relatief korte periode wil de minister maximaal benutten om test en metingen uit te voeren. ''Het is niet voor de show'', zegt ze maandag.

Lawaai

De JSF maakt meer lawaai dan de F-16. Volgens tests in de Verenigde Staten maakt de JSF bij overvliegen 110 tot 115 decibel geluid. ''Dat ene getal zegt helemaal niets over de beleving. Ik hecht er waarde aan dat inwoners zelf kennis kunnen maken met het geluid. Er zijn de afgelopen jaren veel spookverhalen ontstaan'', aldus de minister.

De omwonenden van vliegbasis Volkel zijn blij met haar toezegging. ''Dit is een belangrijke stap'', voegde burgemeester Henk Hellegers van Uden toe.

Nederland koopt ten minste 37 toestellen. Ze komen te staan in Leeuwarden (vanaf 2019) en in Volkel (vanaf 2021).