De oppositiepartijen PVV en CDA willen uitleg van minister Stef Blok (Wonen) over het energielabel dat sinds 1 januari verplicht is bij de verkoop van een huis.

Dat zeggen ze naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Die krant meldde dat er veel geklaagd wordt over het label en dat er sprake is van een bewust ongunstige inschatting van huizen, die mensen er toe zou moeten aanzetten om hun huis beter te isoleren.

Dat het label bewust ongunstig wordt opgesteld, is volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma een ''vorm van misleiding. Dit jaagt bewoners gewoon op kosten. Pure geldklopperij.''

Fritsma noemt de EU de bron van alle ellende. ''Als je de EU wil, krijg je deze onzin op je bordje.'' Volgens hem heeft Blok zich onvoldoende verzet in Brussel tegen de verplichte invoering van het energielabel.

Van tafel

De PVV wil dat het energielabel van tafel gaat. Blok moet het dan maar laten aankomen op mogelijke boetes vanuit Brussel.

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe zag altijd meer in een vrijwillig label. Ook hij wil weten waarom is aangestuurd op een 'conservatieve inschatting' bij het label dat huiseigenaren nu in de bus krijgen. De Rouwe wil Blok dinsdag in het vragenuurtje aan de tand voelen over de kwestie.

De Rouwe vindt dat Blok terug moet naar Brussel voor debat over het label. Een energielabel kán een goed middel zijn om een huis te doorgronden, maar het moet niet verplicht zijn, vindt het CDA. ''Op deze manier jaag je mensen tegen je in het harnas. Dit leidt tot irritatie en het verdwijnen van draagvlak.''