De meeste VVD-ministers in het huidige kabinet zijn gedaald in de waardering van hun eigen kiezers, zo blijkt uit recente peilingen van Maurice de Hond. Bijna alle ministers gingen er in het kiezersoordeel op achteruit.

De Hond onderzocht voor de tweede keer hoe het is gesteld met het vertrouwen in het kabinet. In november waren de uitkomsten, in de nasleep van de MH17-vliegramp, positief voor de ministers. Inmiddels lijkt dat vertrouwen te zijn afgenomen.

Zo behaalt premier Mark Rutte een 5,2 in het kiezersoordeel. Eerder was dit een 5,7. Ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) daalt van 5,9 naar 4,7 Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) van 5,9 naar 5,0. 

Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Stef Blok (Wonen) staan respectievelijk op een 4,5 en een 4,3 in het kiezersoordeel. 

Bij de PvdA-ministers zijn weinig veranderingen te zien ten opzichte van november. Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) staan bovenaan met een 5,5. Het vertrouwen van de PvdA-kiezers is sinds november iets toegenomen; Dijsselbloem kreeg toen een 5,4 en Asscher een 5,2.

Stabiel

De PVV staat in de peilingen van De Hond op dertig zetels en blijft daarmee de grootste partij. Coalitiepartijen VVD en PvdA staan op 18 en 12 zetels. Dat is voor beide partijen een zetel meer dan vorige week. De SP verliest een zetel en staat op 17.

Volgens De Hond is de zetelverdeling in zijn peilingen al zo'n zes weken "stabiel".