Koning Willem-Alexander en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gaan zaterdag naar de Saudische hoofdstad Riyad om het rouwbeklag voor de overleden koning Abdullah bij te wonen, maar dat valt bij de oppositie niet in goede aarde.

GroenLinks-leider Bram van Ojik wil dinsdag mondelinge vragen stellen aan premier Mark Rutte, omdat hij het ongepast vindt dat Nederland een afvaardiging stuurt op zo'n hoog niveau.

''Saudi-Arabië is een dictatuur die bekend staat om zijn systematische en ernstige mensenrechtenschendingen'', aldus de fractieleider van GroenLinks. ''We zijn allemaal Charlie, behalve als het om onze oliebelangen gaat, zo lijkt het.''

Blogger Raif Badawi heeft nog 950 stokslagen te gaan vanwege een onwelgevallige blogpost, stelt de parlementariër als voorbeeld. Bovendien is het voor vrouwen niet toegestaan auto te rijden in Saudi-Arabië. Volgens Amnesty International en Human Rights Watch vinden er nergens zoveel onthoofdingen plaats als door de autoriteiten in Saudi-Arabië.

''Eerst was er het biertje met Poetin, nu is er de rouwplechtigheid in Saudi-Arabië'', aldus Van Ojik. ''Het kabinet zou er goed aan doen de koning niet steeds te vragen aanwezig te zijn op de bijeenkomsten van notoire mensenrechtenschenders.''

Sneeuwvrij

Alexander Pechtold van D66 twitterde het jammer te vinden ''dat de koning geen sneeuwvrij heeft genomen'' . Dat was met een knipoog, lichtte hij toe.

Anders wordt er volgens Pechtold nog weleens ''een goed excuus verzonnen'' als je niet direct de relatie met een ander land op scherp wilt zetten, maar de goede verstaander in het andere land toch wel iets duidelijk wilt maken.

Pechtold wijst in dit verband op de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. Pechtold had de aanwezigheid van Koenders wel genoeg gevonden, gaf hij toe.

Dictatuur

PVV-leider Geert Wilders is woedend. ''Waanzin dat de koning en Koenders vandaag naar Saudi-Arabië gaan om eer te betuigen aan een overleden dictator van een dictatuur die bijna net zo erg is als ISIS'', liet hij weten.

Ook voor de Groep Bontes/Van Klaveren (VoorNederland) had de koning thuis mogen blijven.

Directeur Eduard Nazarski van Amnesty International hoopt dat het bezoek van de koning en de minister een ''opstap'' is voor een volgende afspraak. In die zin is het handig dat Koenders erheen gaat, vindt Nazarski. ''Dit bezoek zou als basis kunnen dienen voor een vervolg waar Koenders de mensenrechten aan de orde stelt.''

Saudi Hollandi Bank

Abdullah overleed in de nacht van donderdag op vrijdag aan de gevolgen van een longontsteking. Hij was al langere tijd ziek.

De Nederlandse regering bracht vrijdag al condoleances over aan de Saudische regering. De plechtigheden naar aanleiding van de dood van koning Abdullah zijn zaterdagmiddag op het koninklijk paleis in Riyad.

De relatie tussen Nederland en Saudi-Arabië gaat ver terug en was lange tijd erg goed. Dat kwam onder meer door de stroom moslims uit Nederlands-Indië die naar Arabië trok en de belangrijke rol van de Nederlandse Handelsmaatschappij.

Die opende in 1926 een wisselkantoor in Jeddah en werd zo de eerste bank van het land. De stichter van het koninkrijk Saudi-Arabië (1932), Ibn Saud, opende er al snel een rekening. De opvolger van deze bank heet de Saudi Hollandi Bank.

Wereldleiders

Leiders uit heel de wereld gaan op condoleancebezoek in Saudi-Arabië, onder wie de Franse president François Hollande, de Britse kroonprins Charles, de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, de Britse premier David Cameron en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. 

De Amerikaanse president Barack Obama gaat dinsdag naar Riyad. Daarvoor kort hij zijn staatsbezoek aan India iets in, maakte het Witte Huis zaterdag bekend. De banden tussen de familie al-Saud en de westerse mogendheden, vooral de VS, zijn erg oud.

Bekijk hier beelden van de begrafenis van koning Abdullah:

Koning Abdullah: voorzichtig hervormer in een ultraconservatieve staat