Het verslag dat een Nederlandse diplomaat maakte van een briefing van de Oekraïense regering over de veiligheid van het luchtruim in Oost-Oekraïne wordt niet openbaar gemaakt.

Dat zegt premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Oppositiepartijen CDA en D66 hadden gevraagd bekend te maken welke informatie de Nederlandse diplomaat vanuit Kiev naar het kabinet heeft gestuurd.

Volgens Rutte is het 'echt onverstandig' deze informatie openbaar te maken, omdat diplomatieke gesprekken vertrouwelijk moeten kunnen blijven. Als een verslag van de briefing openbaar zou worden gemaakt, zou dat een precedent scheppen dat schadelijk is voor de diplomatie, vindt het kabinet.

Rutte: "Als je landen uitnodigt om vertrouwelijk bij te praten, maakt openbaring het onmogelijk dat soort gesprekken te organiseren."

Drie dagen voor de ramp met vlucht MH17 werden verschillende diplomaten op de briefing in Kiev bijgepraat over de veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne. 

De diplomaat werd op de hoogte gesteld dat een Oekraïens vrachtvliegtuig van grote hoogte uit de lucht was geschoten.

Video: 'Verslag diplomatenbriefing blijft geheim'

Informatieplicht

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) stelde in een eerdere reactie dat deze informatie cruciaal is, omdat het neergeschoten vrachtvliegtuig op zes á zeven kilometer hoogte vloog. Gevechtsmateriaal dat een vliegtuig op die hoogte kan raken, kan ook een vliegtuig op tien kilometer treffen, aldus Omtzigt.

Samen met Sjoerd Sjoerdsma (D66) eist hij opheldering over de briefing. Zij willen weten over welke informatie het kabinet beschikte en wat er met die informatie is gedaan.

Die informatie krijgen de Kamerleden niet van Rutte, ook niet in een vertrouwelijke briefing. Rutte vindt dat het kabinet genoeg informatie over het verslag naar buiten heeft gebracht. Het verslag is wel doorgestuurd naar de Nederlandse inlichtingendiensten en betrokken onderzoeksinstanties, aldus Rutte.

'Bemoeilijkt controlefunctie'

Omtzigt vindt het 'buitengewoon spijtig' dat Rutte het verslag niet openbaar maakt. "Zelfs niet vertrouwelijk met de Kamerleden. Dat bemoeilijkt onze controlerende taak als parlement", zegt Omtzigt tegen NU.nl.

"Ik snap dat gesprekken die diplomaten hebben vertrouwelijk kunnen zijn, maar er zijn persberichten en foto's van de briefing verschenen. Dit was geen supergeheime bijeenkomst", stelt Omtzigt.

"Ik vraag niet om de hele memo. Ik wil alleen weten wat er over het neergeschoten vrachtvliegtuig naar het kabinet is gestuurd en wat er vervolgens met die informatie is gedaan."

Het kabinet praat de Tweede Kamer in de eerste week van februari bij over de stand van zaken rond het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17.