Nederland gaat nauw samenwerken met Frankrijk om te bereiken dat minder mensen naar landen als Irak en Syrië reizen om zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS).

Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag afgesproken met zijn Franse collega Laurent Fabius.

Koenders maakte de afspraken met Fabius in Londen waar landen van de internationale coalitie in de strijd tegen IS bijeenkwamen.

Volgens Koenders heeft Nederland al de nodige ervaring in het opsporen van mogelijke rekruten voor terroristische organisaties. ''Dankzij deze ervaringen kunnen we als Nederland onze actieve bijdrage nu ook binnen de internationale coalitie uitbouwen’’, aldus de minister.

Concrete stappen

In Londen zijn volgens de bewindsman concrete stappen gezet in de strijd tegen terrorisme en extremisme. Geprobeerd wordt IS op alle vlakken te raken: militair, door te zorgen dat ze geen geld meer binnenkrijgen en door ervoor te zorgen dat minder jongeren zich erbij aansluiten.

Maar we zijn er nog niet, aldus Koenders. ''De eerste stappen zijn gezet, maar we moeten de komende tijd flexibel en alert blijven om goed met deze dreiging om te gaan.’’

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS