Het zal kantje boord worden of de coalitie met de gedoogpartijen na de aankomende Senaatsverkiezingen nog een meerderheid in de Eerste Kamer heeft. Dat blijkt uit een peiling van TNS NIPO.

Volgens TNS NIPO laten de peilingen voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten - die direct van invloed zijn voor de nieuwe Eerste Kamer - "nagenoeg dezelfde verhoudingen" zien als de peiling voor de Tweede Kamer.

Daaruit blijkt dat de coalitiepartijen VVD en PvdA samen met D66, ChristenUnie en SGP omgerekend naar de Tweede Kamer op 76 zetels staan. Dat is exact genoeg voor een nipte meerderheid.

Van de stemmers wil 32 procent dat de coalitie met de gedoogpartijen een meerderheid haalt bij de verkiezingen, 16 procent wil dat die meerderheid er juist niet komt.

Het vertrouwen in Rutte 2 blijft met slechts 16 procent echter ver achter. Ook de animo voor de verkiezingen blijft nog vrij laag; 41 procent weet zeker dat ze gaan stemmen.

Motieven

Overigens blijkt uit de peiling dat van de mensen die gaan stemmen slechts 33 procent zich daarbij laat leiden door landelijke motieven. Daar staat tegenover dat 20 procent kiest op basis van provinciale motieven.

Tim de Beer van TNS NIPO noemt het opvallend dat bij de verkiezingen van vier jaar geleden, toen de PVV gedoogpartner was, de strategische stem een veel grotere rol leek te spelen. "SGP, D66, CU maken minder emoties los dan de PVV. Toen waren het echt landelijke verkiezingen, terwijl het nu nog niet echt lijkt te leven", aldus De Beer.

Overigens valt verder op dat er meer CDA-stemmers zijn die hopen dat het kabinet de rit uitzit (49 procent) dan dat het kabinet valt (30 procent). Afgelopen weekend stelde CDA-leider Sybrand Buma nog dat het experiment van Rutte 2 is mislukt.

Peiling

In de peiling is D66 met 30 zetels de grootste partij, de PVV staat op twee met 28 zetels. De VVD is op de terugweg en staat nu op 25, dat zijn er 5 meer dan bij de vorige peiling in december.

De PvdA blijft ver achter met 11 zetels. Ook de SP (15 zetels) en het CDA (16 zetels) zakken terug.

Aan de peiling deden 1.052 mensen mee. TNS NIPO benadrukt dat er een steekproefmarge geldt, waardoor "onmogelijk te zeggen is" of D66 of de PVV het beste scoort.