Er komen geen bezuinigingen meer op de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) oftewel het gevangeniswezen.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie donderdag gezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer. ''Het is mooi geweest'', vindt de bewindsman.

De bezuinigingen van de afgelopen tijd leverden veel onrust op. Nog verder korten zou de bedrijfsvoering ''in het hart'' kunnen raken, zegt Teeven. Een cellentekort wil hij ook ''nooit meer meemaken''.

Teeven zei ook dat de gevangenis in Veenhuizen openblijft: ''Punt''. De plannen om er 242 gevangenen uit Noorwegen te plaatsen, zijn zo goed als rond en gelden voor drie jaar. De contracten met Noorwegen kunnen nog worden verlengd. Ook voor daarna zijn er geen plannen om Veenhuizen te sluiten, al kun je volgens Teeven ''geen zekerheden geven voor over tien jaar''.

Andere nationaliteit

Het gaat waarschijnlijk niet om Noren alleen, maar ook om mensen met een andere nationaliteit die in Noorwegen zijn veroordeeld en opgesloten. Maar iedereen moet het straks in Veenhuizen maar in het Engels zien te redden.

Teeven gaat verder kijken of er een scheiding moet komen tussen de gedetineerden op de speciale terroristenafdelingen in ons land, namelijk tussen mensen die nog tot inkeer kunnen komen en mogelijk deradicaliseren, en diegenen met wie niets meer te beginnen valt. De gevangenen op de terroristenafdelingen worden overigens al individueel aangepakt.