Het kabinet neemt maatregelen om te voorkomen dat zorgbestuurders er een potje van kunnen maken. Onbehoorlijk bestuur en wanbeleid bij zorginstellingen worden harder aangepakt. 

Een verplichte registratie en accreditatie van zorgbestuurders moet leiden tot beter toezicht en betere kwaliteit van bestuurders.

Dat schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (beiden van Volksgezondheid) donderdag aan de Tweede Kamer.

Ze komen in actie na diverse incidenten waaruit volgens hen blijkt dat ''slecht bestuur en onvoldoende intern toezicht gevolgen kunnen hebben voor de kwaliteit, veiligheid en continuïteit van de zorg’’.

De bewindslieden willen verder dat er meer duidelijkheid komt over de verschillende verantwoordelijkheden van bestuurders en interne toezichthouders. Ook moeten bestuurders meer rekening houden met de wensen van patiënten.

Woensdag werd bekend dat ex-topvrouw Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis ruim 1,7 miljoen euro moet terugbetalen. Het gaat om geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap op onrechtmatige wijze aan het ziekenhuis heeft onttrokken.