Het is "zeer ondemocratisch" als de Eerste Kamer een wet blokkeert. Wouter Bos, mede-informateur van het kabinet-Rutte II, schrijft dat donderdag in zijn column in de Volkskrant..

"Politieke besluitvorming over het wel of niet doorgaan van wetten hoort in een democratie plaats te vinden door politici die gekozen en weggestuurd kunnen worden. Dat kan bij Tweede Kamerleden wel en bij Eerste Kamerleden niet. En dus horen zij ver weg te blijven van zo'n rol", vindt de oud-PvdA-leider.

Eind vorig jaar viel het kabinet bijna nadat de Eerste Kamer een belangrijke zorgwet van VVD-minister Edith Schippers had tegengehouden. Onder anderen drie leden van regeringspartij PvdA stemden tegen.

Volgens Bos is dat soort situaties in de kabinetsformatie niet te voorkomen. Volgens hem moet de Senaat de mogelijkheid worden ontnomen om wetsvoorstellen te verwerpen.

De Eerste Kamer zou in plaats daarvan bijvoorbeeld het recht kunnen krijgen wetten terug te sturen naar de Tweede Kamer als ze kritiek heeft.

Senaat

Senatoren worden niet rechtstreeks door de kiezer gekozen, maar door de leden van Provinciale Staten. Op 18 maart vinden nieuwe Statenverkiezingen plaats, waarna in mei de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer wordt bepaald.

Over het veranderen van de bevoegdheden van de Senaat wordt op het Binnenhof al jaren gediscussieerd. Hiervoor is een grondwetswijziging nodig, een langdurig proces.