Burgemeester Ruud Nederveen (VVD) van Bloemendaal is woensdagavond opgestapt. Dit heeft de gemeente medegedeeld. Ook wethouder Marjolein de Rooij (GroenLinks) heeft haar functie per direct neergelegd.

Beiden zijn gesneuveld in de slepende affaire rond het plaatselijke landgoed Elswoutshoek, waarover de gemeenteraad voor donderdagavond juist een extra vergadering had belegd.

Gemeente en eigenaren steggelen al jaren over de herontwikkeling ervan. Afgelopen augustus kreeg Nederveen in hetzelfde dossier al een motie van wantrouwen aan zijn broek, die hij maar net overleefde.

Nederveen maakte zijn besluit woensdagavond bekend in een extra vergadering met de voorzitters van de raadsfracties. Eerder op de dag had hij commissaris van de Koning Johan Remkes geïnformeerd. Zijn overwegingen wilde hij woensdagavond niet verder toelichten, aldus een woordvoerster.

Motie van wantrouwen

Wethouder De Rooij maakte twee weken geleden zelf al bekend te vertrekken. Zij heeft een baan in Tanzania aanvaard, maar zou aanblijven tot een opvolger was gevonden.

Deze week werd bekend dat een deel van de oppositie donderdag in de extra raadsvergadering met een motie van wantrouwen tegen haar zou komen. Formeel zegt ze op te stappen omdat haar aangekondigde vertrek haar mandaat heeft aangetast.

Elswoutshoek

Nederveen en De Rooij lagen zwaar onder vuur in de kwestie-Elswoutshoek. Afgelopen zomer bleek dat Nederveen had geprobeerd de lokale en regionale media in de zaak monddood te maken door communicatieadviseurs op redacties af te sturen.

De Rooij werd het zwaar aangerekend dat zij zich in een interview beschuldigend had uitgelaten over de eigenaren van het landgoed, de broers Hans en Rob Slewe.

De broers hebben al jaren ambitieuze plannen het landgoed op te knappen, maar worden naar eigen zeggen voortdurend gedwarsboomd door de gemeente. De afgelopen maanden kwamen de verhoudingen alleen maar meer op scherp te staan, tot groeiende irritatie van de gemeenteraad.