Justitie heeft geen lek naar de pers gevonden vanuit het onderzoeksteam in de corruptiezaak van de Roermondse politicus Jos van Rey. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt. Vertrouwelijke informatie in de zaak lekte vroegtijdig uit via media.

Volgens een woordvoerster van het OM Midden-Nederland is gesproken met iedereen die mogelijk had kunnen lekken: betrokkenen bij het opsporingsonderzoek, mensen uit de omgeving van Van Rey en journalisten. Dat heeft niet geleid tot de verdenking dat iemand zijn ambtsgeheim heeft geschonden.

Ook ziet het OM geen reden voor een strafrechtelijk onderzoek. Het OM begon al in februari 2013 een oriënterend onderzoek.

Karaktermoord

De rechtbank in Rotterdam heeft deze week een begin gemaakt met de zaak tegen oud-wethouder Van Rey. Zijn advocaat Gitte Stevens zei dinsdag dat van een eerlijk proces tegen hem geen sprake meer kan zijn, omdat door het expres lekken naar de media al ''karaktermoord'' op hem is gepleegd.

Stevens denkt dat er een lek was binnen het onderzoeksteam. In het proces tegen Van Rey wil ze daarom ook politiemensen en journalisten horen die mogelijk meer weten.

Regiezitting

Woensdag was de tweede dag van de regiezitting in de strafzaak tegen Van Rey. Het OM en de verdediging van Van Rey hebben onder meer aangegeven wie ze nog willen horen.

Voor Van Rey staan behalve tientallen politiemedewerkers, journalisten, ambtenaren en wethouders ook staatssecretaris Fred Teeven en minister Ivo Opstelten op de lijst.

Het is nog niet bekend wanneer de beslissing op die onderzoekwensen volgt. De datum moet nog worden vastgesteld.

Overzicht: Jos van Rey ligt al drie jaar onder vuur