Het ministerie van Justitie heeft de afgelopen twee jaar bijna 120.000 euro bijgedragen aan de verdediging van de voormalige eigen topman Joris Demmink. 

Demmink wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen over seksueel misbruik van jongens.

De kosten zijn in 2013 en 2014 gemaakt voor rechtsbijstand in een strafvorderingsprocedure (ruim 64.000) en bijstand in civiele procedures (bijna 49.000) .

Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie woensdag aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op vragen van Groep Bontes/Van Klaveren.

Bovenop deze uitgaven komt nog een bedrag van 6529,50 euro dat Demmink moest betalen in het proces dat hij had aangespannen tegen het AD.

Hij wilde dat de krant artikelen over hem zou rectificeren, maar de rechter wees dat af. Opstelten vergoedt ook die kosten  ''nu niet is komen vast te staan dat de door het AD geuite beschuldigingen gegrond zijn.''

Hoger beroep

Opstelten wijst erop dat de financiële bijstand voortvloeit uit een eerder besluit om de betrokkene volledig te steunen. Maar het is niet zeker of Opstelten ook een eventueel hoger beroep in de zaak tegen het AD zou vergoeden. De minister heeft Demmink al laten weten dat hij zich daarover ''uitdrukkelijk zou beraden''.

Het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar onderzoek ingesteld naar het mogelijke misbruik door Demmink, onder meer van twee Turkse mannen.